#PATBİS ile Av Bayileri ve Poligonların #MKEK Mermi İşlemleri

Sivil kullanım amaçlı patlayıcı maddelerin üretim ve ithalinden depolanmasına, ihracına, satılmasına ve kullanımına kadar geçen sürecin bilgi sistemi üzerinden online olarak takibi ve iller arası koordinenin sağlanması, kayıt dışılığın ve kaçakçılığın engellenmesi, patlayıcı maddelerin yetkisiz kişilerin ve terör örgütlerinin eline geçmesinin önlenmesi amacıyla, Patlayıcı Maddeler Bilgi Sistemi Uygulaması (PATBİS) hayata geçirilmiştir.

Vatandaşlara 20.04.2020 tarihi itibariyle mermi satın alma belgesi düzenlenmeyecektir. Bayiler stoklarında ki mermileri eskiden düzenlenmiş mermi satın alma belgesi olan kişilere 29.05.2020 tarihine kadar satabilecektir.

Bayi ve poliğonlara 27 Nisan 2020 tarihinden itibaren MKEK den mermi satın almaları için satın alma yetki  belgesi ve nakil belgesi düzenlemeyecektir.

Mermi satın almak isteyen şahıslara 29.05.2020 tarihinden sonra emniyet birimlerine sistem yerine oturana kadar gitmemeleri veya sisteme geçiş yapmış emniyet birimlerince patbis 5 programı üzerinden şifre verilerek 29.05.2020 tarihinden sonra verilen şifre ile mermilerini bayilerden alabileceklerdir.

Şifre alma ve IP tanımlamam işlemi yapan bayiler eğer stok girişi yapılmış ise veya MKE DEN 27.04.2020 tarihinden sonra mermi almışlar ise 29.05.2020 tarihinden önce e-mermi şifresi satış yapabilirler.

Yakın zamanda tüm bayi ve poligonlara bu konuda tebligat yapılacaktır. Covit 19 sebebi ile tebligat işlemlerinde aksamalar olmaktadır.

İnternet işlemlerini yapmayan IP almayan veya bu işlemlerin alt yapısını oluşturamayan bayi ve poligonlar stoklarındaki mermiyi sattıktan sonra MKE den mermi alamayacağı ve sisteme geçiş yapmalarının kanuni zorunluluk olduğu tebliğ edilecektir.

Poligonlar stoklarında ki mermileri 29.05.2020 tarihine kadar deftere işleyerek atış yaptırmaya devam edebilecektir.

Bayi ve poligonlardan mermi stok girişi yapılanlar sistemi kullanmak zorundadır. Eski satın alma belgesi olan kişiye satış yapamaz.

 IP tanımlaması Kullanıcı ve şifre işlemleri olmayan bayi ve poligonlar kısa sürede bu işlemler bağlı bulunduğu İl Emniyet şübe müdürlüklerinden yerine getirilebilecektir. Size bahsettiğim konular bayi ve poligonlara tebliğ yapılmadığı sürece teyitte muhtaç hususlardır. Emniyet birimlerinden bu hususlar size tebliğ etmesi gerekir.

Paylaş: